Полезно

Кое е перфектното място за гардероб в стаята?

koe-e-perfektnoto-mqsto-za-garderob-v-staqta

В най-смелите Ви мечти, мечтаният гардероб би паснал идеално на Вашата спалня и би побрал всичките Ви дрехи. Обувките ще бъдат подредени по височина, дрехите по цвят и сезонност, а най-хубавото – ще имате още празно място, което да запълвате. 

Но, нека се върнем в реалността – новото строителство често не може да предложи просторни жилища. Това означава, че цялото Ви семейство трябва да се съобрази с пространството, с което разполагате. Все още ще се нуждаете от гардероб, но освен това ще се наложи да помислите как да намерите място за всичките си вещи. 

Много дизайнери споделят мнението, че е възможно максимално да оползотворите всяко кътче и да превърнете дефектите в ефекти. В тази статия ще обърнем внимание кои са най-подходящите места за гардероб и какво Ви съветват професионалистите.

Къде можете да поставите гардероба си?

Гардеробът е един от най-важните мебели във всеки дом. Добре подбран и добре поставен, той е неразделна част от интериора. В него се съхраняват голяма част от дрехите, обувките и аксесоарите Ви. Затова е важно да изберете качествен, издръжлив модел, за да поддържате вещите си в добро състояние.

Имайте предвид, че когато става въпрос за спалня – леглото е централната част на тази стая. Едва след като сте избрали правилното място за него, трябва да помислите къде точно да разположите и другите елементи от обзавеждането. 

Покрай леглото

Гардеробите, разположени покрай леглото, са перфектен начин да създадете цяла стена за съхранение на Вашите дрехи и вещи. Покривайки цялата дължина на стената, Вие ще имате възможност да създадете конфигурация, която да отговаря на Вашите нужди. Не се колебайте да използвате различни модули, за да изпълните тази цел. 

Тук от значение е големината на Вашата стая. Възможно е изпълнението на тази идея и в по-малко пространство, но е важно да оставите достатъчно място за отваряне на вратичките и минаване. В нашия онлайн магазин, ще откриете голямо разнообразие от модули в различни дизайни, цветове и разпределение. 

Гардероб и легло в едно.

Създаването на място за съхранение в тясно пространство изисква малко креативност и много оптимизация. Със сигурност това ще е и Вашата цел, ако разполагате с много малка стая, в която едва имате място да поставите легло. 

В този случай много дизайнери разполагат гардероба от двете страни на леглото и го допълват от стенни шкафове, които свързват двете колони. По този начин се създава практична ниша, където може да паснат различни декоративни елементи като лампи, картини и дори рафтчета. 

Кое е перфектното място за гардероб в стаята?

Като рамка около вратата.

Разполагането на гардероба като рамка около вратата е иновативен и уникален начин за оптимизиране на пространството в спалнята. Това архитектурно решение не само придава на стаята уникален визуален ефект, но също така предоставя редица функционални предимства като:

 • Оптимизация на пространството – изглежда елегантно и стилно. Имате гардероб и в същото време максимализирате пространството, с което разполагате.  
 • Интегриран дизайн – използва архитектурата на помещението и интегрира гардероба в архитектурата на стаята и вратата, създавайки изчистен и хармоничен визуален ефект.
 • Скрити рафтове и шкафове – не е задължително да вратичките да имат дръжки. Можете да изберете шкафове, които се отварят с леко натискане или изтегляне. Това предоставя допълнително място за съхранение на дрехи, обувки, аксесоари и други предмети, като същевременно се поддържа минималистичен външен вид.
 • Индивидуален дизайн – можете да персонализирате визията като съчетаете модулите, които биха Ви свършили работа. 
 • Лесен достъп – всичко е винаги под ръка и можете лесно да организирате вещите си. 
 • Спестяване на място – с този стил ще успеете да поддържате стаята просторна и организирана. 

В коридора

Огледала? Семейни снимки? Място за закачалки? Не е лесно да създадете приветлив и практичен коридор, особено когато мястото е ограничено. И все пак, в много апартаменти антрето позволява да поставите гардероба си точно там. 

Най-важно е да се възползвате от пространството, което имате и да го оползвотворите по най-добрия начин. В най-широката му част поставете дълбоки гардероби, които допълнете с шкафове и рафтове, които да отговарят на коридора. 

Вратите могат да бъдат или дискретни, просто подчертани с графични дръжки, или за по-декоративен вид ги облечете с тръстика или рамки.

Когато избирате гардероб за антрето трябва да обърнете внимание на:

 • Компактен дизайн – размерите са най-важни. Те трябва  да се вместят в ограниченото пространство на коридора, без да пречат на свободното движение.
 • Подходяща организация – тези мебели предоставят разнообразни възможности за съхранение, включително закачалки за палта и якета, рафтове или полици за обувки и кутии за аксесоари. Изберете организацията, която би се вписала по най-добрия начин в ежедневието Ви  и начинът Ви на живот.

Като полувисока преграда

Кой е казал, че за гардероба има точно определени и стандартизирани места? За съжаление, понякога прекалено големите помещения не предразполагат издигането на стена. Оригинален начин за визуално разграничаване и функционално оформление и използването на полувисок гардероб. Този дизайнерски подход не само добавя стил и изтънченост на интериора, но също има и редица предимства като:

 • Дефиниране на пространството – в различни зони. Тя може да служи като разделител между две стаи, например между спалня и работен кабинет, дневна и трапезария или кухня и хол.
 • Оптимизация на стаята – гардеробът може да съчетава различни шкафове, рафтове и чекмеджета, които не са долепени до стената. Това Ви позволява да разположите до тях други декорации или мебели. 
 • Усамотение – ако нямате отделна стая за спалня, този подход може да Ви помогне да си обособите място за почивка и релакс, в което да се усамотявате.
 • Съчетаване с други мебели –  може да бъде комбиниран с различни функционални елементи като библиотека, работен плот или телевизионен шкаф. Това прави пространството по-функционално и много гъвкаво.

В ъгъла.

Разполагането на гардероба в ъгъла на стая може да бъде добро решение в определени ситуации. Например този подход се използва в много хотелски стаи, за да се оползотвори максимално пространството в помещението. Този дизайн е минималистичен, но функционален. Трябва да изберете модули, които да пасват на стената и да се сливат с останалата част на интериора. 

Ето няколко основни причини защо да разположите гардероба точно там:

 • Помага да се оползотвори всеки квадратен метър в малки помещения. 
 • Има модели, които са проектирани със специални вътрешни конфигурации, които използват ефективно ъглите за съхранение на дрехи, обувки и аксесоари. Това позволява максимално използване на съхранителния капацитет.
 • В зависимост от размера и дизайна, може да предостави повече място за съхранение в сравнение с обикновен гардероб, който е поставен паралелно със стената.
 • Разполагането в ъгъла може да подобри циркулацията на въздуха в стаята, като освободи по-голяма част от стената повърхност.

С това ще завършим тази статия. Надяваме се нашите съвети да са Ви от полза, когато ремонтирате или обзавеждате своя дом. Не пропускайте да разгледате  страхотните предложения на мебели Нипес или да се свържете с нас на телефон:  0889 630 030.

Спални комплекти с матрак

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *